Aandacht voor Den Haag in Historische stadsatlas NL

28 August 2021, 08:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De Historische stadsatlas NL vertelt het verhaal van de duizendjarige ontwikkeling van de Nederlandse steden. Kaartmannetjes Martin Berendse en Paul Brood laten zien dat de steden aan de basis van het ontstaan van Nederland stonden. Zij opperen dat de oude Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden misschien wel beter de Republiek der 56 Verenigde Steden genoemd zou kunnen worden. De auteurs haalden in de archieven en musea de mooiste kaarten, tekeningen en schilderijen naar boven om de geschiedenis van de Nederlandse stad te laten zien. In dit derde deel in de Historische atlas NL-reeks uitgegeven door WBOOKS ook aandacht voor Den Haag.

Vanouds Den Haag genoemd, sinds de zeventiende eeuw deftig ’s-Gravenhage, maar in de volksmond en tegenwoordig algemeen Den Haag geheten. Lodewijk Napoleon gaf Den Haag de rang van stad. Residentie van de koning sinds 1814 (hofstad), zetel van de regering vanaf de zestiende eeuw en hoofdstad van (Zuid-)Holland sinds diezelfde tijd. Bijzonder is de kaart van Den Haag in 1839, vlak voor de industriële revolutie, de spoor- en tramlijnen en de bevolkingsgroei.

De Historische stadsatlas NL is rijk geïllustreerd met historische kaarten, archiefstukken, eigentijdse foto’s, schetsen en ontwerpen. Aan de hand van dit historische materiaal, dat voornamelijk afkomstig is uit de schatkamers van het Nationaal Archief, de Regionale Historische Centra en de stadsarchieven, beschrijven de auteurs de stedelijke ontwikkeling in Nederland stap voor stap. Van de oorsprong in de middeleeuwen, de groei en bloei in de zestiende en zeventiende eeuw, de terugval, de industrialisering, de wederopbouw na de oorlog en de moderne stad. Daarnaast is van (vrijwel) elke Nederlandse stad een klein portret opgenomen.